Bakvagnstankar

Det nästan svåraste med att blanda in CADkonstruktion i sammanhanget är att mäta upp lämpliga referenspunkter i karossen med godkänd tolerans för att dessa skall vara användbara i CADen. Särskilt när karossen hänger på en vagga. Tack och lov, förfogar jag över en A1-printer vilket gör att jag kan skriva ut många detaljer i full skala och provmontera pappersbiten innan tillverkning i stål görs.

Nedan: Som synes är bilen verkligen konstruerad för en stel bakaxel. Platsen ovanför hjulaxeln är minimal och att montera en traditionell individuell bakvagn med dubbla A-armar sker knappast utan kraftiga ingrepp i karossen. Omregistreringen till ombyggt fordon, gör att jag inte kan börja kapa upp golv hur som helst, utan så mycket av bilens originalkonstruktion måste sparas.

ADSCF7235

 

Därför kom det på tal att konstruera en dedionbakvagn. Dels eftersom jag tilltalas av konstruktionen, men även för att dedionbakvagnar brukar kunna göras väldigt kompakta. Efter att ha ritat sju olika versioner som alla var mer eller mindre komplexa, för klena, för tunga eller krävde för stora ingrepp i karossen lades idén på hyllan och istället övervägdes att montera den stela bakaxeln i någon form av trelänksupphängning. Det hade gått att konstruera en bra dedion också men det hade krävt ingrepp i karossen, tyvärr.

 

ADSCF7279

Ovan: För att få någon referens i verkligenheten, monterades ett rör där bakaxeln skulle löpa.

Nedan: Istället togs beslutet att konstruera en typ av semiindividuell bakvagn där en längsgående spindel med integrerad länkarm fungerar som tredje infästning. Utöver denna finns två länkarmar som bestämmer camber gain, rollcenter etc. Denna typ av bakvagn är ganska vanligt förekommande på produktionsbilar har jag noterat. Audi TT, Honda CRX, Alfa Romeo 164 m.fl. har alla liknande konstruktioner.

Delarna på bilden är bara ett utkast. Knappast färdigkonstruerade…

Bakvagn-Mark-I

Bakvagn-Mark-I2

6 svar på ”Bakvagnstankar”

 1. Har du funderat på k-länk? Det finns ju ganska enkla lösningar som jag sjalv kollat lite på ( du har säker kollat på dem också ). Total control products har ju en ganska trevlig ” canted four bar suspension ” som verkar enkel att få dit utan att kapa i karossen.

  //Joel

 2. Är det något sånt här du tänker på?
  http://www.mustangdepot.com/OnLineCatalog/images/Suspension/5804-M10_84M10-701_rear_AT.jpg

  Nja, först och främst är de ju avsedda för stela bakaxlar. Sen går det att bygga både lättare och bättre om man har en egen vinkelslip 😉

  Oftast har den där typen av produkter väldigt mycket kompromisser. Det kan vara infästningar, geometrier eller liknande som det har kompromissats. Dessutom brukar det vara ganska dyrt, jämfört med att köpa material och svetsa själv.

 3. Har du funderat på en Jaguarbakvagn? Jag vet att det har gått en Camaro (70-nånting) i Avesta med Jaggabakvagn så det är möjligt, även om jag inte vet hur mycket man måste bygga om. (tittade aldrig under, såg bara att den hade väldigt mycket negativ camber för att vara stel bakaxel 😀 )

 4. @Anders
  Just en sådan tänkte jag på. Men att köpa är det ju inte tal om. Är det väldigt dåliga vinklar på sådana konstruktioner? Har själv funderat på att snida ihop något dylikt.

  det måste ju bli bättre än med bladfjädrar iallafall : )

 5. @Daniel Johansson
  Ja, jaggabakvagn har varit uppe på ritbordet också. Sannolikt hade den gått att få in utan att behöva göra stora modiferingar av karossen, men för mig var det ingen option pga. det är svårt att göra förändringar på geometrin samt att jag _tror_ att den är väldigt bred. Dessutom använder den drivaxeln som övre bärarm vilket kan få ganska omfattande skador på bilen i övrigt om man skulle ”råka” ha sönder drivaxeln.

 6. @Joel Göransson
  Det där är i princip en vanlig A-body (säkert flera) bakaxelupphängning. Kolla Chevelle, Pontiac Grand Am mfl. så ser du liknande upphängning.

  Den funkar rätt bra, men sätt istället stagen parallella och använd ett Panhardstag att hålla den i sidled med. Då slipper du allt för stora brytningar när karossen rollar, samt använd inte för styva bussningar (polyurethan går bra, men inte nylon tex.) så funkar det säkert bra. Jag var annars inne på att bygga en trelänk när jag fortfarande gick i tankarna om att behålla stel bakaxel – Det funkar ännu bättre än fyrlänken!

Kommentera