Motorfästen

Med subframen hopsvetsad finns det egentligen ingenting att skylla på, utan det var bara att sätta igång direkt med att börja mäta in drivlinan inför byggnationen av motorfästen. Motor och växellåda hamnar ca 20cm längre bakåt än original, samt 2cm förskjutet åt passagerarsidan. Förskjutningen fick göras för att rädda utrymmet kring gaspedalen – annars hade alla pedaler fått flyttas åt vänster, vilket resulterat i att de inte suttit rätt i förhållande till ratten. För att undvika detta, flyttades som sagt motorpaketet ett par centimeter mot passagerarsidan. Med lite tur, kan det till och med kanske vara så att viktfördelningen höger-/vänstersida blir jättefin eftersom motorpaketet förhoppningsvis kompenserar för förarvikten. Med lite tur som sagt…

A_DSC9003
Ovan; Motorpaket på plats. 200mm längre bak, 20mm mot passageraren och ca 60mm lägre än original. Hade inte svänghjulet varit så stort, hade motor kunnat sänkas ytterligare ca 50mm utan att för den delen hänga ner under bilen… Frestande! Men jobbet med att konstruera ett nytt svänghjul, ny koppling, ny startmotorposition osv känns lite lågprioriterat i dagsläget. Fullt möjligt att det blir någon gång i framtiden.

Nedan; Henrik som skär plåt åt mig karvade ut ett par bitar till motorfästen blixtsnabbt utefter mina CAD-filer. Förutom motorfästet kan jag inte låta bli att glädjas åt CADen ibland. På den vänstra bilden syns infästningen till motorfästet i framvagnen, vilket till synes hamnar rakt under motorfästet. Delarna byggdes oberoende av varandra, utan att provpassas innan hålet borrades i framvagnen men tack vare CADen linjerar sakerna fint. Underbar känsla. Nördigt, men underbart.
A_DSC9032
A_DSC9029

A_DSC9027A_DSC9012
Ovan; med hjälp av karossens referenspunkter, mättes ett koordinatsystem ut på golvet. Därefter måttades vevaxel och utgående axel på växellådan in 20mm offset från karossens mittlinje (mittlinje är den röda tråden, blått streck på silvertejpen är vevaxeln). När det var uppmätt, fixerades växellådan med hjälp av en temporär växellådsbalk.

Nedan; Motorbussning monterad och därefter kapades ett rör till. Ytterligare en förstärkning hamnar mellan bussning och rörstump på högra bilden.
A_DSC9037
A_DSC9039

Nedan; Tittar man på lutningen på motorfästena här, ser man tydligt att motorpaketet sitter något förskjutet.
A_DSC9043

3 svar på ”Motorfästen”

 1. Ser bra ut!
  Är bussningarna något du har gjort själv? Om inte, var kan jag köpa ett färdigt kit med hylsa, bussningar och rör?

 2. Bussningarna är Powerflex som jag köpte från Demon Tweeks. Man köper bussning och den inre hylsan. Den yttre får man tyvärr göra själv. Det går att svarva utan större problem. Men i mitt fall ”råkade” jag ha en 28mm brotsch liggandes vilket gjorde att innerytan var väldigt lätt att få fin. Detta är särskilt viktigt om bussningen ska rotera, vilket den egentligen inte ska i mitt fall. Jag ville bara slippa risken att ta några tior för mycket och behöva göra om det i svarven…
  Det kommer lite fler bilder på motorfästet nästa torsdag.

 3. @Anders
  Tack för svaret,
  Det enda jag hittade som var ”färdigt” tyckte jag var för korta på längden. Så det blir att göra egna 🙂

Kommentera