Övre bärarmen

Efter att lokaliseringen av under länkarmen bestämts, var det dags att försöka hitta lämplig plats på den övre länkarmen. För att slippa kapa i rambenen, måste länkarmen hamna ovanför rambenet. Inte så konstigt kan tyckas, men spindeln blir egentligen onödigt stor i sammanhanget. Kompromisser – bilbyggandet är fullt av dem…

 

Ovan; Med undre kulleden bestämd i X- och Y-led, samt spindeltapslutningen bestämd var det enklare att placera övre spindelleden med tanke på att det endast kunde ske längs spindelaxellutningen. Ha i minne att länkarmarna (linjerna) bara är utkastade än så länge, så om geometrin ser knasig ut kan du tänka på att det är nästa grej att grotta ner sig i. På bilden är hjul och subframe utplacerat för att förstå de fysiska begränsningarna för hjulupphängningarna.

Tidigare har det tjatats om att bilen blir väldigt låg och att allt hamnar väldigt högt upp i karossen och det kan även tillämpas här. Notera hur högt upp den nedre länkarmen  hamnar i förhållande till ramen. Det är inga frigångsproblem vid ramen, men däremot äter den friskt av utrymmet för generator, torrsumpspump, AC-kompressor (du läste rätt!) och grenrör… Lär bli utrymme för kompromissande här.

Och eftersom höjden på nedre länkarmen är spikad, kunde styrväxeln placeras ut. Istället för originalets styrsnäcka, blir det en kuggstångsstyrning istället. Som du ser på bilden, saknar den servoverkan. Istället kommer ett elektriskt servo användas. Mer om detta i en framtida uppdatering. Kuggstången hamnar i alla fall i höjd med nedre länkarmen. Ibland placeras den någonstans mellan övre och undre, men i detta fallet är det extrema utrymmesbekymmer (det är främst de nedre hästarna som är i vägen, så om motorn trimmas ner i framtiden ska jag ta bort dessa först) som gör att den måste hamna under tråget. Bonus med styrväxel monterad i samma höjd som länkarmen – blir bra kontroll över bumpsteer bland annat.

5 svar på ”Övre bärarmen”

 1. Sjukt projekt, fann projektet idag och detta är första och troligtvis det enda projektet jag kommer lusläsa från första sidan och framåt! Men i dom första inläggen t ex 09/2009 går det inte att få upp större bilder som det går på dem nyare inläggen så man ser inte så mycket som man skulle velat, cad-ritningarna ser man bara lite streck med text på tex :/ finns bilderna på någon annan länk på sidan eller kan du fixa så att det går att se större bilder om det inte är för mycket jobb med det?

  Keep up that good work!!!!

 2. Hej,

  tack för kommentarerna! Sånt där boostar motivationen!
  Sidan och hur den skulle vara uppbyggd var något stapplande i början, varför det saknas lite länkningar till vissa bilder. I dagsläget är det inget som planeras att gås igenom (den berömda tidsbristen…) så du får tyvärr leva med småbilderna. Dock ändrades det ganska snart och några månader senare skall det vara fungerande länkningar till bilderna.

  Fyll gärna i dig för nyhetsbrevet, så får du uppdateringarna direkt i mailkorgen istället för att försöka komma ihåg att gå in här och läsa…
  mvh
  Anders

 3. @Anders
  känner igen den där tidsbristen, fullt förståeligt! 🙂
  är nu uppskriven på nyhetsbrevet..
  och du – det är du som boostar motivationen!

  Mvh stefan

 4. Anders :Hej,
  istället för att försöka komma ihåg att gå in här och läsa…mvhAnders

  Komma ihåg?! Det är som att tipsa en heroinist om att ställa en klocka så att han inte missar nästa sil, här måste man in varje dag, gärna flera gånger om dagen så att man inte råkar få vänta FLERA MINUTER, kanske FLERA TIMMAR i onödan efter en ny uppdatering!

 5. Hahaha! Underbar kommentar!
  Kul att sidan är uppskattad!

  En uppdatering är på gång förresten och bör dyka upp inom någon vecka… 🙂

Kommentera