Rattstång, el-servo

Traditionell servostyrning har frångåtts till förmån för elektriskt servo. Tidigare kördes både styrning och bromsar på hydraulik, men det fanns stora problem med skumning i oljetanken (och medföljande luftbubblor i systemet) samt överhettning. Eftersom så mycket ändå byggs om, kändes det logiskt att göra ett försök med ett nytt system. Därför plockades servopumpen bort, vilket även frigjorde välbehövlig plats kring motorn. GM-rattstången byttes ut mot ett Opel Corsa C elservo istället.
Corsa-stången är CAN-buskontrollerad, så bytet kräver lite tilläggselektronik för att fungera. Fördelen är att servoverkan kan regleras med en potentiometer vilket gör att vid krypkörning kan servot vara max och i högre hastigheter kan man enkelt sänka servoverkan. Smidigt.


Ovan; Elservot var inte riktigt som klippt och skuren för Pontiacen utan det krävdes en adapterplåt mellan kaross och rattstång. För att styva upp infästningen, monterades rattstången i bursträva samt originalinfästningen (som även delar plats med pedalstället). Infästningen i bursträvan lär göra susen för rattstången, samt även bidra till att styva upp pedalstället.

Nedan; Originalhålet för rattstången lades igen. Blir till att ta upp nytt hål när det är klart var axeln kommer hamna. Keep it inside the family säger de som vet. Opel är ju GM – kul med GM dekaler på lösa komponenter till bilen. Förstärker originalkänslan, haha!

Nedan; En bild på kontrollelektroniken till stången också. Original-ECU till vänster får sin CAN-signal från den lilla svarta plastlådan.


Ovan; ytterligare en bild på positioneringen. Det hade känts tryggt att testa den mot instrumentbrädan också för och se att den inte hamnade för högt. Men eftersom instrumentbrädan inte passar i bilen längre pga buren och det är tänkt den skall gjutas av (och avgjutningen justeras så att den passar i bilen…) handlar det alltså om ett skott från höften. Galet… Men å andra sidan sitter rattstången skruvad i en adapter av plåt som enkelt kan modifieras om det skulle behövas lite finjustering i framtiden.

8 svar på ”Rattstång, el-servo”

 1. Jag har följt detta bygget i smyg fram tills nu, och är mäkta imponerad !
  Detaljnoggrannheten är verkligen på topp.

  Det ska bli intressant att se hur du angriper styrningen.
  Har själv närt en tanke att bygga om detta på min BMW 635a men inte kommit till skott ännu.

 2. Tack för komplimangerna Daniel!
  Jag är väl ganska detaljorienterad av mig – något som kanske inte påverkar farten på projektet direkt positivt.. Men det blir bra i slutändan! 😉

 3. Kommer styrservon att gå genom besiktningen?

  Jag citerar från SFRO:s bygghandbok 1.0:
  ”El-mekaniska servon som bara påverkar rattaxeln är OK, om delarna kommer från en passande bil, både storlek- och kraftmässigt. Du kan inte använda Opels el-mekaniska servo med 13 mm axel i en Cheva som har cirka 19mm axel. Kraftskillnaden är stor! Även här gäller narturligtvis att servoverkan är rimlig.”

 4. Hej, missade din kommentar.
  Jag är fullt medveten om vad som står i bygghandboken, och jag kan tycka att SFRO gör det lite väl svart eller vitt. Får jag inte igenom rattstången kommer jag istället att göra besiktningen med manuell styrning, dvs den gamla rattstången.
  En Opel Corsa C väger allt mellan 870-1040 kg beroende på modell
  http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=2106
  Jag har inte exakt koll på viktfördelningen, men det är högst rimligt och tro att åtminstone 55% av dessa kilon vilar över framaxeln. 1040×0,55=572kg
  Pontiacen stannar förhoppningsvis på 1200kg med 50/50 viktfördelning. Det innebär 600kg över framhjulen, och även om det skulle öka med 50kg över framhjulen så ser jag inte samma problem som SFRO pekar på. Nu blir ju bilen lättare än en traditionell ”jänkare” och därmed hoppas jag på ett kryphål i det svartvita resonemanget.
  Egentligen ser jag inte problemet, även om bilen skulle vara tyngre. Den axeln GM använder är inte alls 19mm i diameter, eftersom två av sidorna är planade och ”bara” 15mm diameter. Astra-axeln ligger också därkring.
  Skulle det vara så att jag inte får igenom det, kör jag på manuell styrning istället som sagt. Scrubradien är så pass låg att bilen bör bli körbar utan Schwarzenegger-biceps…

 5. @Anders
  Tack för svaret! Jag ser att du har tänkt på detta redan 🙂 Jag håller med dig i ditt resonemang och önskar lycka till!
  Den elektriska styservohjälpen ser jag som ett bra alternativ mot en större styservosnäcka som jag själv har. Men vid tiden jag ska bygga om min 142 så kanske man är kunnig nog att ändra till kuggstång istället…

 6. Hej,
  vi håller på att titta på samma lösning och är därför intresserad av CANbus frågan…hur ser denna lösning ut? har du byggt tilläggs elektroniken själv? Köper gärna en lösningistället frö att uppfinna en… ECU, är det den på servon eller motorstyrningen du menar?
  MVH
  Peter i Härryda

 7. Hej,

  köp en rattstång, förslagsvis i UK eftersom de är betydligt billigare där;
  http://www.ebay.co.uk/itm/2005-VAUXHALL-CORSA-C-ELECTRIC-POWER-STEERING-COLUMN-RACE-RALLY-FIXED-HEIGHT-EPS-/251215814258?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3a7da11e72&fb_source=message
  Sen köper du en CAN-kontroller (finns rätt varianter på ebay);
  http://www.ebay.co.uk/itm/CORSA-RALLY-ELECTRIC-POWER-STEERING-CONTROL-CONTROLLER-UNIT-/221263631208?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3384571368
  Eftersom servot i grunden är hastighetsberoende i Astran, sitter där en potentiometer som justerar insignalen till elservot. Genom att skruva på den lurar man servoverkan i boxen att justera mot en fingerad hastighet.
  Enkelt och stand-alone. Du slipper mecka och uppfinna själv. 🙂

Kommentera