Konverteringen börjar

Det låg ett mail i inkorgen morgonen efter nyheten om att projektet blir -70 istället för -77. ”Hej, det är Joakim. Jag har en bakre kofångare som du kan låna om du vill”. Sagt och gjort – Joakim besöktes och kofångaren hämtades upp. Planen är såklart att köpa en egen, men ett kofångarlån gör att fästen och den ombyggnation av karossen som krävs redan nu kan förberedas. Därefter kan det letas kofångare i lugn och ro.


Ovan; Joakim är ägare till en hyfsat potent Firebird han också. Dock med ett lite annat syfte än min. Respektingivande motor som sticker upp ur huven…

Ganska snabbt visade det sig dock att kofångaren aldrig kommer kunna monteras som det såg ut original. Inte för att det inte går, utan för att det rent ut sagt ser för jävligt ut. Det ser ju ut som att en järnvägsräls har råkat fastna utanpå bilen när den kör iväg. Det händer bara inte. Ta inte illa upp, alla ni andra som äger 70-73-modeller. På en originalbil ser det ju inte konstigt ut, men på en modifierad bil blir det plötsligt avigt…

Kofångaren måste smalas av och fällas in bättre mot karossen för att det ska bli någon stil på det. Ett jobb som egentligen inte tar mycket längre tid än konverteringen, men det blir svårt att fullgöra eftersom kofångaren är lånad. Jag vill inte gå över gatan en kväll och höra ljudet från en rivstartande kompressor samtidigt som jag bländas av strålkastarna från en svart hämnare…
Karossen kan dock fortfarande modifieras. Resten får bli ett senare dilemma.


Ovan; Det är svårt att fånga på bild, men man kan ana utsticket på sidorna här och att kofångaren faktiskt sitter ca 2cm utanför karossen runt omkring. Vilket i mina ögon inte ser så bra ut… Möjligt att det ser OK ut på bilden, men i garaget ser det i alla fall slarvigt ut.

Nedan; Det ser betydligt bättre ut i svart, även om jag misstänker att just den där kofångaren faktiskt är lite masserad. Sen finns det andra som väljer att vända på utseendet, som den röda modellen. Just den modifieringen är väl kanske inte min kopp te, men det är i alla fall någon till som har förstått problematiken.


Ovan och nedan; En snabb Photoshop visar det jag försöker förmedla i ord ovan. Kofångaren behöver alltså sektioneras uppskattningsvis 60mm på bredden. Motsvarande försänkningar får göras i plåten på karossen för att tillåta att kofångaren har något att sjunka in i.

4 svar på “Konverteringen börjar”

 1. Det är inte ett alternativ att gjuta av den lånta stötfångaren i glasfiber, och sen göra en riktig variant i glas/kolfiber med snyggt utseende ?
  Jag gjorde så, och det är ju inte fyskam med en stötfångare som väger 5kg.

  / Daniel

 2. Jo, det hade det kunnat vara. Men eftersom kofångaren måste sektioneras, är det nästan enklare att göra det i plåten och därefter gjuta av den. I alla fall om alternativet är att först göra en plugg, gjuta en ny kofångare, sen korta och plasta om den nya kofångaren, därefter göra ytterligare en ny plugg och slutligen tillverka slutresultatet.

 3. Sant, jag hade sådan tur att de moddar jag behövde göra, kunde utföras ”spegelvänt” i formen.
  Kvalitén på slutprodukten blev lite lidande, men när det är enstyck tillverkning kan man ju tåla lite touch up jobb även på den.

  Fortsätter med spänning att följa arbetet !

  / Daniel

 4. Haha… Nä, någon svart ”hämnare” ska du väl inte behöva råka ut för får vi hoppas!
  Kan i övrigt bara hålla med… Den klumpiga ”blaffan” till stötfångare passar inte alls in på en ombyggd bil! Den måste modifieras, eller helt bytas ut och en sektionering låter inte alls fel!
  Det är ju heller inte bara du och snubben med den röda bilen som förstått problematiken, utan även min svarta rattlås-bil har fått ta emot ”justering”… 😉

  Har förresten lite saker färdiga till the ProPontiac men jag skickar dig ett mail om det.

  Mvh. Jocke

Visa din uppskattning - Kommentera gärna