Bränsleledningar

Vrållåg bil gör att man får fundera en extra gång på hur man ska dra bränsleledningarna. Många tankeförsök gjordes med dragning under golvet, men det hade inneburit att ledningarna skulle blivit lägsta punkt på två ställen och det funkar inte. Utloppet från tanken sitter på ovansidan, i bakluckan, så ganska snart började tanken på ledning genom kupén övervägas. Livsfarligt tänker vissa, men en hel del nya bilar har detta – utan att vara livsfarliga. Viktiga är att ha så få skarvar som möjligt genom kupén, sätta fast ledningen ordentligt och se att den inte ligger och skaver någonstans som med tiden kan nöta hål.

Som uppgradering från förra versionen av bränslesystem blir det numera 1/2″ rör både på tryck och retur. Tidigare var returen mindre, men det mottryck och hindrar att bränsletrycksregulatorn kan jobba som den ska. Sannolikt ett akademiskt problem, då en del bensin faktiskt försvinner in i motorn också, men det känns ändå bra att ha rättat till det.

A_DSC6967A_DSC6968
Ovan; Ledningar genom bakre torpedvägg ner längs med hjulhuset (där de senare kommer skymmas av batteriet). Rören monteras med gummiöverdragna rörklämmor mot plåten. De hålls en tillsammans med buntband och 3D-printade distanser (för att de inte ska ligga mot varandra). Får se om SFRO godkänner det – egentligen ska de sitta med metallinfästningar, men risken för att de skall slitas loss inuti kupén är betydligt mindre än under bilen… Buntbandet räcker gott och väl, men det kan finnas principiella regelbeslut man får rätta sig efter i slutändan.

Nedan; Det finns många skrymslen och vrår man kan utnyttja på en bil – till exempel ett fack i tröskellådan som faktiskt rymmer 2st 1/2″ rör (med hjälp av skohorn…). 3D-printade solida fästen i nylon med snäppfunktion (och buntband som extra säkerhet) som skruvades i plåten. Sen trycktes rören fast. Blev extremt stabilt. Det fina i kråksången här är att det kommer en original skyddsplåt över, och därefter instegslist. Så här blir rören dolda och får bra skydd.
A_DSC6987A_DSC7274

Nedan; här löper rören vidare mot den främre torpedväggen. De kommer avslutas med samma AN-anslutning som på bakre torpedväggen (ej på plats vid fototillfället) för att därefter övergå i PTFE-slang i motorrummet. Med fotstödet uppfällt syns knappt rören här heller (instrumentbrädan täcker ovanför fotstödet).
A_DSC6969

4 svar på “Bränsleledningar”

  1. Vad säger SFRO om detta tilltag? Tycker inte själv att det är några problem men kan tänka mig att det här är en sådan sak som kan skapa viss diskussion.

  2. Läckert som vanligt!
    Men en tanke bara, om (hemska tanke) du skulle bli påkörd från sidan, sprutar bränslepumpen kupén full med soppa om ledningarna bryts av?

  3. Det finns inga explicita regler kring att man inte får dra bränslerör i kupén. En del nya (och gamla) bilar har det.
    Där finns väl en risk att det kan bli protester, men platsen under golvet (mot marken alltså) är väldigt begränsad i höjdled och alternativet hade varit att dragit det i kardantunneln. Med ett varmt avgassystem bredvid. och en kardan som roterar 4000 RPM…

  4. Tack!
    Nja, det är ganska mjuka rör, så de går inte av så enkelt. De blir deformerade och kan möjligtvis spricka.
    De sitter ca 30cm in från yttersta punkten, samt ligger i princip rakt under burröret, långt under de flesta bilars kofångare.

    Bränslemarinerad förare är en delikatess har jag hört! 😉

Visa din uppskattning - Kommentera gärna