Projektstart!

Hur börjar man en sån här sida egentligen? Har du inte läst “Bakgrund”, så gör det genast. Nåväl, den här webplatsen ska alltså ta upp förvandlingen av en brukssunkig Firebird till en välputsad glassätarbanåkabil. Kanske verkar lite konstigt att riva ned en fungerande bil och lägga flera år av renovering på den, men där finns många faktorer som spelar in. Bland annat har bilen blivit så pass modifierad i SBPs ögon att den inte går igenom besiktningen längre. Det innebär att jag måste registrera den som ombyggt fordon, något som inte går att göra med en ”färdigbyggd” bil. Bilen måste vara i uppbyggnadsfas, och därför konstaterades det att det var lika bra att riva den och göra lite andra modifieringar samtidigt. Bilen skall alltså registreras som ombyggt fordon, och hela tanken med det är att den inte skall behöva byggas om eller modifieras inför besiktning eller liknande.

Efter mycket tänkande, planerande och funderande har jag konstaterat att projektet stannar på en ganska “enkel” nivå. Det blir inget rörramschassi, ingen originalrenovering heller för den delen utan något mitt emellan. En mer detaljerad plan hittar du under Vision.

För att få en bil som är rolig att köras, kommer vikten försöka hållas så låg som möjligt och chassit konstrueras med så hög vridstyvhet som går. Vikten ska försöka hållas kring 1200 kg. Det kanske inte är fjäderlätt, men fortfarande förhållandevis lätt i dagsläget – Porschar, Ferrari och Lamborghini väger alla kring 1450 kg och uppåt. I övrigt gäller det att hitta en bra kompromiss mellan att kunna svänga förbi kiosken för att äta glass och köra varv på varv runt någon motorbana i Sverige.

Visa din uppskattning - Kommentera gärna