70-73, 74, 77… Det är frågan?

Ända fram till för någon vecka sedan har övertygelsen varit att den kära -74an som varit i min ägo sedan 1998 skall konverteras till en -77 modell. Inte nödvändigtvis Bandit-svart (eftersom alla -77 är just denna färgen…) utan kanske silver, eller vit. Eller blå, eller grå eller… Ja, det är ett framtida problem.
Men under den senaste veckan, i samband med att planeringen av hur konverteringen till den stora bakrutan skall göras, har det börjat dyka upp lite funderingar på om inte 70-73 karossen är minst lika cool som -77. Självklart svarar en del. I helvete heller kör på -77, kontrar andra.

Eftersom idén om en 70-73 är ganska färsk i huvudet måste man ta den med en nypa salt. Jag baserar den egentligen endast på en rendering från Bo Zolland som jag hittade på nätet och renderingar ska man alltid ta med en nypa salt eftersom linjerna inte riktigt stämmer överens med verkligheten alltid. -77 har ju funnits i huvudet de senaste fem åren, så den idén känns välförankrad.


-77:
Som jag ser det är detta den modernaste versionen av generationen. Linjerna har strömlinjeformats jämfört med tidigare modeller och de rektangulära strålkastarna passar bättre med karosslinjerna än 74-76 runda varianter. Med tanke på det ”moderna formspråket” hade modellen gjort sig väldigt bra utan krom och med Year One’s strålkastare istället. Ursprungligen fastnade jag även här för en rendering, för ca 10 år sedan. Den har legat på hårddisken sedan dess då jag konstaterade att ”en sån bil ska jag ha!”.

Ovan; -77 är ju lite mer utsträckt i fronten. Även om frontspoilern sitter långt in, går det att ändra detta utan att det ser vulgärt ut.


 –70-73: Det är främst nosen som jag inte tyckt om tidigare. Det ser ut som att någon haft pappret upp-och-ned när de skissat överhänget på fronten. Oproportionerligt och konstigt. Dessutom är bakre kofångaren kromad, och främre… ja, främre finns ju inte – hela nosen är i gummi istället. GMs designers började med 60-talet där bak, men någonstans i höjd med dörren insåg de att det var nytt årtionde och de var tvungna att förnya sig när de kom till fronten.
Men när det kommer till Bo Zollands variant fullkomligen smälter mitt hjärta. Jag blir alldeles varm i kroppen, har svårt att koncentrera mig och glädjen fullkomligt bubblar upp ur mig varje gång jag ser bilden. Bo Zolland är ett geni och 70-73 är den vackraste Firebirden någonsin. Punkt. Allt mitt hat mot den tidigare generationen är som bortblåst.
Med några enkla medel får bilen ett helt nytt utseende – tack vare Aston Martin-stripningen av fronten, samt de extra två strålkastarna och en ny tolkning av framskärmarnas luftutsläpp och Trans-am kjolarna. Partiet under fronten är sannolikt den stora skillnaden – det är detta som gör att frontpartiet ser så mycket bättre ut än original.
Insugstrattarna bidrar såklart också till utseendet, men det kommer vara svårt att få till. Dels rent praktiskt (luftfilter kan vara bra att ha…), men även pga motorn är tillbakaflyttad nästan 20cm och det därför blir lite oproportionerligt.

Ovan; Ytterligare några bilder på den tidiga 70-talsmodellen. Den svarta ser man klart och tydligt att det tex blir svårt att få någon downforce över framvagnen utan en idiot-djup splitter (bara från spoilern fram till nosen är det 30cm!)

Så, nu sitter man ju alltså här med lite beslutsångest. Båda varianterna kräver modifering från nuvarande kaross -77 behöver en större bakruta, -70 behöver ett nytt bakparti. Det sistnämnda känns surt med tanke på att det är färsk plåt man börjar kapa i… Dessutom ligger alla delar i garaget till en -77. 70-modellen finns det ingenting öht liggandes till.

Kommentera! Hjälp mig välja genom att skriva vad du tycker, antingen här eller på facebook-sidan. Kommentarer i ärendet uppskattas verkligen!


-74: Eller så satsar man på en vrålsänkt -74 istället – ser ju ganska respektingivande ut trots allt…

 

9 svar på “70-73, 74, 77… Det är frågan?”

 1. Jag gillar ju 70-73 bäst men eftersom att tanken bakom detta projektet är att det ska vara lite sportigare och modernare så skulle jag hellre föredra -77.
  Något i stil med detta: http://www.carlustblog.com/images/2008/11/29/77transam6.jpg

  76 fronten är annars rätt snygg enligt mig:
  http://www.powerful-cars.com/images/pontiac/pontiac74firebird4.jpg
  Luftutblåset på sidan är också snyggt.

  Efter lite omtanke så skulle jag rösta för 76 frontparti! Alltså inget av alternativen 🙂

  Men hur skulle en 77a med Zollands frontparti se ut?

 2. ja du, Bo Zollands gröna 70-73:a är väl den klart mest nytänkande jag sett på länge. Sedan blir det ju svårt att få till downforce p.g.a. frontspoilern UNDER bilen istället för framför.

  -77 är för vanlig nu när year one gjort sin Burt Reynolds version.

  Mer som talar för den gröna är att jag tycker att den känns mera europeisk, brittish racing green, inte så mycket krom, INGA trans am flärpar framför hjulen.
  Jag gillar även att det inte är några stripes på bilen.

  Du har ju som första människa på planeten satt dit en delad bakaxel på en amerikansk bil, nästan, så om den är lite mera europeiskt stylad så tycker jag att det känns alldeles rätt.

  -74 -76 har du ju redan haft, detta är ju en ny bil.

  Som sagt den gröna är min klara favorit, dessutom så slipper du byta bakruta. Den lilla ÄR snyggare : )

  //Joel

 3. Tack för komplimangerna Joel. Först med individuell bakvagn tror jag inte att jag är. Dock hög nog dedionvalet till de ovanligare bland jänkeägare…

  Jag tror också att det är den europeiska looken som jag fastnade för när det gäller den gröna. Just grönt lär det dock inte bli på den. Möjligtvis som folie eller så, men inte som lack.

 4. Man märker verkligen att smaken är som baken när man läser här och på facebook-sidan. Många som tycker jag ska fortsätta med -77-planerna och ännu fler som nästan kräver att jag ska bygga den som Zollands tolkning.
  Jag får helt enkelt suga lite på karamellen och se hur det blir i slutändan.
  -76an är faktiskt inte så ful, även om den du länkade in kanske inte var det mest bildsköna som jag sett… Alla årsmodellerna har sin charm, men i mitt fall handlar det om -70 eller -77 som sagt. 🙂

Visa din uppskattning - Kommentera gärna