Vision; 1970 Firebird ”GT” à la Bo Zolland

För ett tag sedan ventilerades tankar kring hur det färdiga resultatet skulle bli. Originalidén var ju att bygga en -77 av den kära -74an.
Sen dök Bo Zollands renderingar upp och ställde till det i huvudet. Bo kontaktades faktiskt i ärendet, med fråga om bilderna fick användas. De fick de göras, och det var tur det. För beslutet om att bygga en 70-73 togs egentligen i samma sekund som hans rendering fastnade på hornhinnan första gången.

Zolland_render1

Ovan; Så här är alltså tanken att den ska bli. Mycket av stuket är faktiskt möjligt att återskapa med tanke på att just hjulhuskanterna har flyttats upp i karossen, vilket verkligen tillåter en låg bil som på bilden.

Med andra ord – det blir enligt bilden nedan. Träratt och tanklock kändes helt rätt att prioritera som första inköp, haha! Front och bakre kofångare sökes och ebay scannas faktiskt efter insug med separata spjäll… Det sistnämnda har ganska låg prioritet dock. Även om projektet inte kommer nyttja så svulstiga fälgar som renderingen, känns stuket fullt möjligt att efterlikna tack vare att hjulhusen flyttats upp nästan 40mm jämfört med original. Ett problem som många svängjänks får är att de fortfarande är ganska höga pga hjulhuskanterna annars tar i hjulen.

Färg då? Hur tänks det där? Det blir inte Brittish Racing Green som på bilden ovan i alla fall. För närvarande känns mörkblå metallic eller vanlig silvermetallic som intressanta uppslag. BMW har tex en del lyckade blåa nyanser. I mina ögon behöver det vara en någorlunda tidstypisk färg då stuket gick från att vara brutalmodernt till att plötsligt bli 60/70-talsflirtande. Nej, ingen flake bara för det…


Ovan; Som sagt. Viktigast av allt är känslan. Vad är då bättre än en riktig valnötsratt och en härligt vit Hurst-knopp att matcha den med? Hade helst velat ha en Nardi-ratt så de europeiska influenserna blev starkare. Dock kostar de lite andra pengar och ovanstående ratt är ju i alla fall från familjen så att säga. Knappen i Hurst-knoppen är pga möjligheten att fälla in knappar, vridpotentiometrar och annat nödvändigt i ratten plötsligt rycktes bort (kanske inte så tidstypiskt…). En tillgänglig knapp kan i alla fall behövas som sagt…

Nedan; Tanklock á Le Mans-stuk kommer få pryda vänster bakskärm, precis som på renderingen. Behöver bara få tanken på plats först för att se att allt lirar. Även ett par bakljusramar hittades på ebay. Lite för billiga för att inte köpa och ha något att prova med. 10 dollar – Inkl frakt. Kom ihåg att detta trots allt är ett budgetbygge…

4 svar på “Vision; 1970 Firebird ”GT” à la Bo Zolland”

  1. Kul makeover! Jag måste säga att jag gillar 70-73 bäst nu när jag har fått smälta det hela lite. Den har ju C-stolpen och bakrutan som jag föredrar och faktiskt så har den den front som ser mest genomarbetad ut designmässigt. Det här kommer bli skitbra!

    Tycker dock att du ska våga inspireras lackmässigt av den vit-svarta, jag personligen är iaf sjukt svag för vita/ljusa bilar med svart huv. Krominslagen skulle ju funka tillsammans med det också. Nåja skulle du vilja testa så är det ju hyfsat enkelt att foliera en svart huv.

  2. Jag tyckte personligen inte att fronten såg så värst tilltalande ut förrän jag fick se varianten ovan med gult fält och en snyggare spoiler under grillen. Först då var den tilltalande i mina ögon.

    Helst hade jag velat ha en ljusblå (metallic) färg på den, men det är lätt att det bara blir babyblått. För närvarande är det mörkblå metallic som gäller, tex BMWs men jag hinner nog ändra mig ett par gånger innan det är dags…
    Risk finns att det blir någon silvermetallic annars. Kanske inte århundradets kreativaste färg, men ett säkert kort för en stilren bil.

Visa din uppskattning - Kommentera gärna