Att montera subframen mot karossen…

Det är för närvarande halvtid i bakvagnsbygget. Dvs prylarna sitter monterade i karossen och ”mognar” medans det kluras på infästning av stötdämpare. Eftersom det finns en del annat att pyssla med på bilen innan den blir klar (jo, tjena…) så kländes det lägligt att framvagnen påbörjats. Sannolikt kommer samma typ av konstpauser infinna sig under denna delen av konstruerande och då kan arbetet med bakvagnen återupptas…

Subframen som syns här på bild och hör till originaldelarna på bilen, har varit ute på drift i Sverige. För att göra en lång historia kort, såldes den iväg tillsammans med resterande delar av framvagnen. Eftersom jag börjat halka efter lite i tidplanen, samtidigt som SFRO var lite lätt tveksamma till att montera dit en helt egenbyggd framvagn konstaterades det att det sannolikt är snabbare och enklare att utgå från originalramen. Det visade sig att köparen egentligen inte behövde ramen utan bara var intresserad av de lösa detaljerna (han ville köpa sakerna löst egentligen, men jag ville bli av med ramen pga platsbrist). Snällt nog, fick jag tillbaka ramen när planerna för bygget ändrades. Det hade gått att bygga en egen, men gränsen mellan ombyggt och amatörbyggt fordon hade blivit hårfin och risken för personlig tolkning kändes lite för stor.

Därför föll valet på att utgå från originalsubframen.

Ovan; Det stora problemet med originalsubframen är att den hänger väldigt långt under karossen vilket påverkar markfrigången på låga bilar. Minns inte riktigt, men det handlade om ca 35mm under beräknad lägsta punkt på bygget. Vilket i sin tur hade inneburit en markfrigång på 55mm vid lägsta punkt. Nja, inte så bra.

Subframebussningarna kan kortas utan att ramen behöver genomgå några modifieringar, men för att komma åt de sista 10 millimetrarna, krävdes det lite kapande i ramen.

Ovan till vänster; En uppsättning temporära subframebussningar svarvades till för att kunna provmontera framvagnen. Därefter sattes mätningarna igång för att se var ramen behövde kapas (höger bild). Efter många dubbelmätningar (och trippelmätningar) plockades kapen fram och ett 14mm urtag gjordes i rambenen. Är man lite fiffig, kan man dessutom fälla i originalplåten i det nykapade hålet, vilket innebär att ramen inte ens är modifierad eftersom den fortfarande består av originalmaterial *host host*.

Nedan; Färdigt resultat! Ramen sitter ca 25mm högre upp mot karossen än tidigare. Nu är den bara knappa 10mm under lägsta punkt på karossen. Att ha ett par glidmedar i form av subframe som eventuellt kan skydda vid curbs eller annan närkontakt känns rätt bra. Dessutom är de oömma, och gör egentligen ingenting om de tar i någonstans.

 

6 svar på “Att montera subframen mot karossen…”

 1. Det går framåt ser jag.
  Jag utgår ifrån att det blir coilover, kuggstång och feta bromsar. Orginal subframe är väl inte SÅ dålig men jag misstänker att du kommer att staga den mot karossen för ökad vridstyvhet.

  //Joel

 2. Ett litet antiklimax med orginal subframe, jag hade förväntat mig en slags nasa framvagn med pushrod fjädring m.m.
  Det blir väl andra fästen och bärarmar antar jag så så mycket ”orginal” blir väl inte ramen.

  Förresten skulle jag vara intresserad av måtten på de där bussningarna…

 3. Det skissas för fullt på hjulupphängningen för närvarande. Att utgångsmaterialet är originalframvagnen behöver nödvändigtvis inte betyda att det inte blir en NASA-framvagn… Det blir åtminstone hemmabyggda spindlar, länkarmar, kuggstång samt eventuellt ett litet pullrodlänkage pga platsbrist.

 4. Det känns som om orginal fäderkoppsplacering ställer till det med coiloverplacering. Tittar man på framvagnen så skulle jag vila placera en coilover precis där ”framfjäderkoppen” sitter. Skall bli intressant att se hur du löser detta.

  m.v.h Joel

 5. Coiloversen som görs åt dessa skruvas i orginalstötdämparfästerna, men de ser inte ut som klassiska 2,25″ coilisar direkt..
  Jag skulle också gärna se dimensionerna, eller ja i huvudsak höjden på bussningarna.
  Lite mer markfrigång är alltid kul, och det går så mycket snabbare när man har färdiga delar att montera och inte måste mäta och fundera vartefter 🙂

 6. Vad gäller ritningar på subframebussningar ska det nog kunna ordnas om intresse finns. Det dyker upp en länk här i bloggen inom sin tid med lite mer info.
  Tänk på att du egentligen inte får mer markfrigång om du inte ändrar fjädrarna också – Du sänker bara karossen över ramen.

Visa din uppskattning - Kommentera gärna