Hur gjorde man när CAD inte fanns?

Jag brukar få blandade reaktioner på mitt projekt. De flesta är väldigt imponerande och supportar med glada tillrop, men en del fläktar bort det med kommenterarer i stil med Det är ju fusk att göra det i datorn och annan generell skepsis mot moderna utvecklingsmetoder. Dator är som sagt ett kraftfullt hjälpmedel och det är klart att stora delar av projektet inte hade gått att genomföra utan den. Däremot finns det en del olika tricks att använda för att underlätta arbete i verkligheten som jag tänkte tipsa om.

A_DSC9042
Ovan; Ska du göra mer än ett likadant snitt? Malla av det med en bit papper och rita av det med tuschpenna på nästa rör. Även om du behöver mer vinkel än din pappersmall visar, är det ett utmärkt sätt att hitta en bra utgångspunkt.
Ska du skära ett rakt snitt men har bara tillgång till vinkelslip och ögonmått – snurra en papperskant runt profilen och rita av så har du ett spikrakt snitt.

Nedan vänster; Ska din profil ansluta mot en annan yta? Håll den i korrekt vinkel och dra en tuschpenna längs med kapytan. Man kan flytta pennan uppåt genom att lägga distanser mellan, eller flytta röret uppåt genom samma princip. Kan man inte få linjen tillräckligt nära snittet är det ändå en mycket bra referens för att få rätt vinkel på snittet.
A_DSC9041A_DSC9045
Ovan höger: Komplexa former som ska skäras med vinkelslip kan göras så här. Då blir det enklare att skära kurvaturer. Slipa bort allt går så klart också att göra, men principen på bilden skitar ner något mindre.

2 svar på “Hur gjorde man när CAD inte fanns?”

 1. Det är de enkla lösningarna som är svårast att komma på!
  Har inte svarat på något meddelande tidigare, men är imponerad för varje utskick jag läser!
  Grymt bra jobbat!!!
  Imponerad över smarta lösningar, iver i arbetet samt att halva jobbet du gör bara är för att jag (å några andra) ska få se allt det coola. Vet det tar massor av tid å fixa bilder å få ihop lämplig text. Samt allt jobb med CAD:en, men förstår det lönar sig tidsmässigt med den iallafall.
  Å så antar jag att du har jobb å familj åxå… Förstår inte hur du hinner!

  Erkänner att jag själv har som dröm att göra något liknande vad du gör, även om det ligger 10 år bort minst och kommer vara på en mycket lägre nivå. Men din tråd är ju perfekt som sporre och referens på hur man ska göra med allt möjligt!

  Du ska inte börja lägga ut youtube-klipp på arbetet åxå? 🙂

  -Keep up the good work! Ser redan fram emot nästa utskick!

 2. Ronny!
  Det var längesedan!
  Tack för kommentarerna 🙂

  Hemsidan började som någon form av egenbehövd byggdagbok för att dokumentera bygget (därav svenska som språkval. Hade jag velat ha upp besökarantalet, hade jag satsat på engelska). Numera är den relativt välbesökt med mellan 700 och 900 unika besökare varje månad från stora delar av världen. 250 följare på fejjan och 145 på nyhetsbrevet. Besöken har ökat markant sedan jag började uppdatera en gång i veckan vilket är möjligt i nuvarande tempo efter att det tidskrävande plåtjobbet är avklarat.

  Dokumentation kring arbetet (inkl utvecklingstiden i CAD) står minst för halva tiden. CAD är ganska tidskrävande, men erbjuder fortfarande fler fördelar än nackdelar. Det suger varken motivation, eller tar särskilt lång tid om man måste göra om en konstruktion.

  Jag är lite frestad att filma, men har sagt till mig själv att det får bli när bilen börjar bli klar. Redigera film tar evigheter och risken är att uppdateringarna uteblir istället. Just nu är det full fokus på att få bilen rullbar. TA-klubben har ju 35-årsjubileum om 1,5 år och det hade varit mäktigt att rulla in med bilen då.

  Och ja, jag jobbar 125% som de flesta andra idag, har ett liv utanför Pontiacprojektet, samt en extremt förstående och stöttande fru. Utan henne hade inget av detta varit möjligt.

Visa din uppskattning - Kommentera gärna