Lathet lönar sig

Det finns rätt mycket mindre detaljer och fästelement (skruv, mutter, brickor, clips etc) till bilen som är förhållandevis rostiga. De kan såklart blästras, men det tar sin lilla tid att tex blästra 2kg blandade småskruv. Istället bestämdes det för att testa och se om elektrolys kunde vara något. Fördelarna är såklart att det verkligen kommer åt överallt, även färg och inte bara rost tas samt att den jobbar även om man själv inte gör det. Det sistnämnda är ju ett väldigt starkt argument…

Efter lite googling på nätet, konstaterades det att det inte var särskilt svårt att sätta igång. En liten transformator, kaustiksoda, samt lite spillplåt att ha som anod införskaffades.

Nedan; Objekten före. De mest rostiga detaljerna i hela projektet (karossen borträknat…) grävdes fram. I detta fall rör det sig om ABS-givarna till drivaxlarna. Ytan var riktigt skrovlig bitvis gravt rostig. På den högra bilden kan man se hur de placerats i spannen med anoden runt om sig.

Ovan: Riggat och klart på balkongen. Man bör vara utomhus då det bildas liknande gaser som när man laddar ett bilbatteri. -polen kopplades till det rostiga objektet och pluspolen till plåten. Beredskapen och nervositeten höjdes till Fukushima-nivå och i samma ögonblick som strömbrytaren slogs över till ”ON” sågs mitt livet snabbspolas i ögonvrån… till ingen nytta. Reaktionen var högst medioker och den dramatiska spänningen försvann lika snabbt som en månadslön. Några små bubblor, liknande de man återfinner i vanligt kolsyrat vatten, steg stilla upp från ABS-hjulen men mer dramatik än så var det inte.

Nedan: Sex timmar senare togs detaljerna upp ur vattnet och resultatet var häpnadsväckande. Rosten hade förvandlats till ett poröst skal som satt löst på delarna. Det mesta trillade av vid beröring och resten försvann genom att mycket lätt dra en stålborste över objektet.

 

Resultatet var minst sagt häpnadsväckande. Även om jag var införstådd i att rosten skulle försvinna, var det svårt att inte bli exalterad över hur enkelt det var (glöm dammiga blästrar, sönderblästrade ytor etc, detta är utan tvekan den mest skonsamma rostborttagningen jag varit med om!). Lite nördvarning på exalteringen, men det var det värt. Utan tvekan!

Det dyker genast upp tankar i skallen på att skala upp exprimentet och inte bara hålla sig på skruvnivå. Frågan är om det är praktiskt möjligt att hitta ett tillräckligt stort kärl för att sänka ner hela karossen istället för att släpa iväg den till blästraren. Någon som har en pool att låna ut, så här i sommartider?

8 svar på “Lathet lönar sig”

  1. Du snackar swimmingpool.. Byggplast och en träram borde väl funka? Eller en sån där pool med stålrörsram? Man ska aldrig vara rädd för att ta skämt eller ironi bokstavligt…

  2. Vattnet är inte dyrt. 60kg kaustiksoda kostar ca 2,200kr på biltema, så det är inte så dyrt heller. Hur mycket ström kommer det att dra? Mycket skulle jag gissa på.

  3. Mycket spännande!

    Har studerat en del liknande saker på nätet men alla verkar involvera en massa konstiga kemikaliker och blandningar. Detta verkar ju betydligt enklare. Skulle man kunna få ”receptet”?

  4. Skaffa en billig svetstransformator och koppla på.. Offeranoden blir ett problem, ska vara lika stor som ytan på objektet.. Korrugerad plåt kanske?

  5. Det blev större gensvar på det här än vad jag räknade med. Har även droppat in ett par e-mail med frågor också. Såklart jättekul med respons!
    Så kul att jag tar och försöker skriva ihop lite tydligare information om hur jag gjort det hela… Återkommer helt enkelt! 🙂

Visa din uppskattning - Kommentera gärna