Svingarmsmockup

Efter åtskilliga timmar planering och fundering blev det alltså en individuell bakvagn till bilen. Det gick helt enkelt inte att få till en bra dedionupphängning.

För att försäkra mig om att CADdetaljerna överenstämmer med verkligheten, gjordes en mockup för att kunna testa mot bilen och eventuellt kunna justera dimensionerna innan bearbetat material beställdes. Här på bilden är mockupen fixerad med den underbara uppfinningen silvertejp!

ADSCF7530

Ovan: Bubblan i främre delen av hjulhuset för bakre bältesinfästningen har tagits bort för att tillåta full bredd på fälgarna. På bilden syns det tvärgående röret som symboliserar bakaxelns kommande position, lincolnspindeln, mockup till länkarmen (samma som på bilden nedan) samt två påsvetsade profiler som agerar nollpunkt vid mätning.

Nedan: I framkant blir det en nylonbussad led från Ballistic Fabrication. Egentligen en off-roadbussning som väger typ 380 kg, men det får gå. Den lär ju i alla fall aldrig slitas ut… Ledlager vill jag helst undvika eftersom det är en gatbil.

ADSCF7526

Nedan: mock uplänkarm har byggts för att kunna montera hjulet och se hur det sitter i hjulhuset. På den skarpa versionen kommer spindeln monteras i armen med alla tre infästningspunkterna. Länkarmarna som går in mot bilens centrum kommer sedan fästas i länkarmen, inte spindeln.

ADSCF7570

ADSCF7571ADSCF7572

Ovan: Jag passar på att försöka bli vän med TIG-svetsen när jag bygger mockuper. Det behövs då jag bara svetsat med MIG/MAG tidigare. Resultatet blir rätt OK faktiskt – bra genombränning och till och med snygga svetsar ibland!

ADSCF7575

Ovan och nedan: Hur tänkte jag nu då? Nja, jag har faktiskt varit fullt medveten om att bakvagnen är något för bred för bilen. Det hade egentligen kunnat avhjälpas med att köpa nya fälgbanor till fälgarna, men fälgkant är snyggt och eftersom jag ändå skulle bygga om hjulhuset (tighta till hjulhuskanten mot kring däcket) så är det inte särskilt mycket extraarbete att bygga ut den ett par centimetrar. Hjulet hamnar egentligen ännu högre upp än vad bilden visar, vilket gör att skärmkanten måste kapas bort – något som jag inte vågar göra förrän bakvagnen är färdigbyggd. Breddningen ska bli diskret och originallinjerna kommer eftersträvas.

ADSCF7578

Nedan: Dock finns det gott om plats på insidan vilket är bra. Egentligen hade inte bubblan för baksätesbältet behövts tas bort, men det var lika bra att göra det när jag ändå var igång. På detta sätt kan hela hjulhuset utnyttjas om man skulle vilja skaffa bredare däck än 295:or i framtiden…

ADSCF7581

Nedan: Bakhjulet hamnade 15mm för långt bak och därför behöver länkarmen kortas något. De svarta strecken på karossen är mina trevande försök till att efterlikna plastikkirurgernas anteckningar inför att de ska operera någon. Det blir nog bra. Kanske.

ADSCF7586

4 svar på “Svingarmsmockup”

 1. Det ser bra ut detta. Vad är det för bakaxel som du använder och vad håller den för effekt?
  Den ofjädrade vikten blir väl inte en bråkdel av vad den blir med en stel bakaxel.

  Det ser ut som om du kommer att få kapa ganska bra i bakramen eller ser jag fel?

 2. Som det står tidigare på sidan och i specen är det en Lincoln Mark VIII. Vet inte riktigt vad den håller för, men eftersom det är Fordprylar, finns det rätt gott om eftermarknadsprylar till den.

  Nja, tanken är att jag ska behöva kapa minimalt för att få in den. Mer info kommer i framtida uppdateringar 🙂

 3. Hur går det därinne med ”datormeckandet”, du får inte musarm nu så du inte kan mecka på riktigt sen i vinter va? 🙂 Hoppas allt passar sen i verkligheten sen oxå! Time will tell…

  Men det ser bra ut!

 4. Angående ledlager så ser spindlarna gummiupphängda ut borde inte det räcka som isolering? Nu tror jag inte att det blir jättemycket friktion i den typen av bussningen som du har men det är ju rejsigare med ledlager… : )

Visa din uppskattning - Kommentera gärna