Drömmen om ett eget garage…

Pontiacen har flyttats till en ny plats. Avståndet mellan hemmet och garaget är numera betydligt närmare. Men smakar det så kostar det… I detta fall plats. Nya platsen är 20m2 – yes, du läste rätt – tjugo kvadratmeter. 5,8×3,5m. En Pontiac Firebird mäter 5×1,86m. Bil och ett par A4-papper kommer alltså få plats i garaget. Skämt o sido, det kommer bli fruktansvärt tight. Dock inte omöjligt – varenda centimeter kommer behöva utnyttjas smart, men jag tänkte bevisa att det går att bygga superbilar även på trånga ytor. Förhoppningsvis sprider det lite inspiration till andra om hur man kan utnyttja sitt garage smart.

garage-cabinet-001
Ovan; Det är detta de flesta drömmer om, ett garage i storleken med en fotbollsplan, ett par hundra verktygsvagnar, några lyftar osv. Självklart med tjänstefolk som sköter om jobben du själv inte hinner med, så att du kan koncentrera dig på att köra istället.

Nedan; Men de flesta, likt mig, brukar ha förutsättningar i form av dessa. Villagaragen är sällan >70 m2 och bygglov för stor garagebyggnad i tätort är lika troligt som att Israel skulle skulle skänka Gaza-remsan till Palestina i födelsedagspresent. Men även sådana här garage kan göras funktionella…
ADSC08450

Golv

 

Ett garage måste ha slätt golv som är lätt att hålla rent. Annars kommer det vara konstant smutsigt (logiken sprudlar…). Klinkers eller målat är en smaksak. Min filosofi är att ett golv med klinkers kommer aldrig vara i våg, och kommer därmed aldrig kunna användas som ett referensplan vid tex hjulinställning, bygga saker osv. Ett slätt, slipat golv, kan istället användas till lite allt möjligt. Blir det repat eller fult med tiden, är det bara att måla om.

A_DSC8908A_DSC8910
Ovan; Garaget hade gjuten betongplatta med grov yta. En betongslip och ett antal timmar (det fixades på en helg inkl fredagkväll, men det tog ganska lång tid ändå) senare började det ta sig. Golvet mättes på flera platser och de sista timmarna gick åt till att slipa golvet i våg. Nu skiljer det mindre än 2mm på hela ytan och ”bilytan” skiljer mindre än 1mm. Det hade gått att flytspackla också, men efter att läst på lite om flytspackling visade det sig att en sådan yta inte blir 100% slät heller, utan måste bearbetas. För att slippa två olika lager som riskerar att spricka när man rullar motorställ etc, slipades golvet. På vänstra bilden har några mindre gropar i golvet spacklats. Därefter dammsögs golvet noga och sen var det dags att måla. Hagmans Golvfärg EP-V, ljusgrå. Fantasilös nyans, men ljus yta sprider ljuset bra. Enorm skillnad på golvet före och efter det målats – lätt att sopa eller våttorka, och även grövre smuts kan enkelt tas bort med avfettningsmedel eller liknande.

Verktygsförvaring

 

Verktygsväggar i all ära. Jag har haft det i sex år nu. Det funkar bra i början, men allt eftersom det köps fler verktyg blir det ganska komplext att uppdatera väggen. Resultatet blir istället (om man likt mig har dålig karaktär) att verktygen som inte har fått en given plats läggs lite huller om buller där det finns plats för stunden.

Verktygsvagn is the shit. Det är overkill till ett sånt här litet garage, men det erbjuder många kvadratmeter förvaring trots ett väldigt litet footprint på golvet. Och det är just vad som behövs i ett litet garage…

Photo-2013-11-28-17-08-36
Ovan; Högsta verktygsskåpet som kunde lokaliseras köptes. 11 kullagrade lådor att fylla med verktyg. Fyra gånger så dyrt som lågprisvarianterna Biltema mfl. säljer, men med mycket mer kvadratmeter förvaring. Förhoppningsvis något man har hela livet dessutom, så kostnaden är liten i slutändan.

Sex bärkassar verktyg kunde städas undan från golvet tack vare skåpet… Och det blev bara lite mer än halvfullt.

 

Resultatet

 

Och så här blev det alltså. En bil nedplockad i molekyler tar ganska mycket mer plats än en monterad. Fortfarande bra med kaos på golvet. Hyllor och meckbänk står högt på önskelistan just nu.

A_DSC9129

2 svar på “Drömmen om ett eget garage…”

  1. Allt handlar inte om yta, hämta inspiration från Jack Olsen och bygg en halverad version av hans underbara garage.

    Små garage byggda likt Schweiziska arméknivar och dessutom med små medel kommer alltid imponera mer på mig än jättegarage där det inte funnits några svårigheter att ordna förvaring annat än en stor plånbok.

  2. Visst har han ett fint garage, och det har varit en stor inspirationskälla. Dock finns det alltid gränser för när det slutar bli charmigt och bara ofunktionellt. Jag tangerar gränsen med tanke på att det är 80cm mellan vägg och bil på båda sidorna. Ska man få plats vid meckbänken, måste bilen stå kloss intill porten osv.

    En meter till på bredden eller på längden, eller både och, hade inte skadat. Sista alternativet hade inneburit ca 30m2 istället och det hade varit en gigantiskt stor skillnad. Men men, för närvarande är det skokartong som gäller och då får man rätta sig efter det.

    Det kunde ju varit mycket värre – tänk om jag tex fick någon idiotisk idé om att försöka klämma in en fräs i garaget också. 😉

Visa din uppskattning - Kommentera gärna